Potrivit unui studiu PwC se arată că peste jumătate (52%) dintre antreprenorii români pierd bani din cauza personalului necalificat. Cele mai întâlnite cazuri sunt în rândul candidaților pentru posturile de tehnicieni, personal administrativ sau experți în vânzări, fiind principalii oameni responsabili de vânzările din firmă. Un calcul estimativ demonstrează o pierdere totală a economiei de 7.1 miliarde de euro.
”Dificultatea de a găsi angajați cu abilitățile necesare pentru anumite ocupații limitează potențialul de creștere al companiilor antreprenoriale și, implicit, al economiei țării. Estimările antreprenorilor arată că pierderile lor totale cauzate de lipsa forței de muncă se situează la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB) al României. Migrația masivă a lucrătorilor români către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situație de pe piața muncii” a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.
O treime dintre antreprenorii români au pierderi de până la 5% din cifra de afaceri din lipsa personalului calificat, 10% indicând pierderi între 5 – 10%, iar 6% spunând că depășesc 10% din cifra de afaceri în condițiile în care peste 48% arată că nu au pierderi din acest motiv. Pentru rezolvarea problemelor de această natură s-au căutat o mulțime de soluții, cele mai bune dintre ele fiind instruirea angajaților atât intern cât și extern, recrutarea de specialiști în domeniu și absolvenți, calificarea prin colaborarea cu start-upurile din domeniul tehnologiei.
„Calitatea forței de muncă este esențială pentru succesul oricărei companii astfel că, în contextul transformării digitale a economiei, va crește presiunea asupra angajatorilor de a găsi oameni cu abilitățile potrivite sau cu potențialul de a învăța. De aceea va fi nevoie tot mai mare de investiții în educație și formare profesională atât din partea companiilor, cât și a guvernului” a mai adăugat Ionuț Simion.
De ce există un deficit atât de mare de personal specializat în România?
- 68% dintre antreprenorii prezenți pe piața afacerilor sunt de părere că personalul calificat și dotat din punct de vedere tehnic, cel puțin pe ramura administrativă și suport, se găsesc foarte greu. România se află la momentul de față pe primul loc în rândul țărilor din Europa Centrală și de Est, având cel mai mare deficit de specialiști pentru ambele ramuri de ocupație.
- 50% dintre antreprenori au probleme cu angajarea personalului de vânzări, 46% ingineri, 40% traineri și 22% management superior. În această clasă România se află pe locul al doilea din pricina lipsei de personal calificat.
- 22% sunt de părere că este foarte dificilă angajarea de personal calificat în domeniul financiar – contabil, poziționând România pe locul al treilea în rândul țărilor din Europa Centrală și de Est, 18% fiind în categoria experților digitali unde țara noastră este clasată pe locul al șaptelea.
Din punct de vedere al pierderilor economice totale estimate din cauze deficitului de personal, suma totală ajunge la 358 de miliarde de euro, având o valoare mai mare decât PIB-urile Croației, Ungariei și Slovaciei.