Acasa Afaceri 22 de bani pe kilowatt. Prosumatorii sunt nemultumiti

22 de bani pe kilowatt. Prosumatorii sunt nemultumiti

de Prahova Biz

Cei de la OPCOM au publicat prețul mediu ponderat pe anul 2018 pentru cei care injectează energie electrică în rețea sub calitatea de Prosumator. Pentru cei care nu știu calitata de Prosumatori o au cei care și-au instalat panouri fotovoltaice sau sisteme eoliene acasă și care injectează curent în rețeaua națională urmând conform legilor în vigoare să fie plaititi pentru curentul injectat.

În conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 226/2018, a fost publicat prețul mediu ponderat înregistrat pe piața pentru ziua următoare în anul 2018 în valoare de 223,24 lei/MWh.

Cei care sperau că prin această modalitate își vor scoate mai rapid investiția făcută în sisteme de generare a energiei verzi sunt din nou dezamăgiți și deja sunt mai multe discuții pe facebook în care prosumatorii sau viitorii prosumatori își arată nemulțumirile legate de această decizie. Asta după ce au întârziat cu mult termenul de luare a deciziei, ceea ce mai generase un val de nemultumri în decembrie anul trecut.

„Vorbim despre un furt legat pe față. Prosumatorul livrează direct în rețeaua de joasă tensiune, în rețeaua și bucla concumatorilor finali. Cum să-i dai doar 22 de bani pe KWh injectat în rețea? Certificate verzi și cogenerare doar la jmecheri și ptr cei mari? Și uite-așa te obligă practic să conservi energia produsă.” A declarat pentru prahovabiz.ro unul din prosumatorii activi pe grupurile de facebook exprimându-și nemulțumirea pentru decizia proaspăt comunicată.

În situația actuală se gândesc că e mai bine să stocheze energia și să o folosească pentru uz propriu decât să o furnizeze pe un preț de nimic în rețea. Se pare că cei care au parcuri fotovoltaice mari sunt avantajați de situație iar utilizatorul casnic final va trebuii să plătească un preț scump pentru o energie care ar putea fi gratis sau aproape gratis.

related posts

2 comentarii

Mihai 25/01/2019 - 11:19

„Prosumatorii sunt nemultumiti”, cred ca nu ar trebui sa fie… Vad ca nimeni nu ia in calcul ca acei 22 de bani/kw defapt este un venit. Ca orice venit in Romania trebuie impozitat (momentan nu se intampla) Ar putea sa plateasca 65 de bani/kw dar asa cum ei platesc taxe din factura platita de noi,asa ar trebui sa platim si noi taxe pe banii incasati. De aceea se plateste doar 22 bani, ptr ca sunt neimpozabili. Poate va ganditi dc nu dam la schimb kw-ul. ei bine din acelasi motiv, kw pe care il consumi este impozabil, nu poti sa dai 1 kw neimpozabil pe unul impozabil. Voi ce parere aveti?

Mihai Vasilescu 26/01/2019 - 18:39

EU zic ca tot e un pas inainte ca s-a dat legea si ca ne vor da niste bani. Multi putini tot e mai bine decat deloc.

Comentariile sunt închise.