În urmă cu câteva zile, pe la începutul acestui an sau dacă nu cu ceva timp mai în urmă toți cetățenii din orașul Băicoi și împrejurimi au fost informați de către societatea de salubrizare că în urma legilor promulgate și adoptate de guvernanți, gunoiul se va colecta selectiv. De altfel fiecare persoană care locuiește la casă, din această zonă, a primit 3 saci transparenți (2 galbeni și 1 verde) pentru a putea colecta selectiv. Mai exact, acești saci au început să se distribuie încă din luna decembrie de pe data de 20, aceștia reprezentând saci pentru luna ianuarie.
De asemenea cei 3 saci transparenți au fost distribuiți de către operatorul de salubritate, însă pentru sacii corespunzători pentru luna februarie și mai departe, oamenii vor fi nevoiți să se prezinte la caseria societății din Băicoi de pe strada Republicii, nr. 35. Programul caseriei este următorul: miercuri între orele 9.00 – 12.00 și marți, joi între orele 14.00 – 18.00. De altfel deșeurile se impart în două categorii pentru a putea fi colectate.
Mai exact vorbim despre deșeuri denumite „fracția uscată”, care sunt deșeurile reciclabile formate din plastice (PET-uri, folie, ambalaje din plastic), doze de aluminiu, cutii metalice de conserve, cutii de carton, pungi de hârtie, maculatură, dar și ambalaje din sticlă. Iar acest tip de deșeuri se colectează în sacii de culoare galbenă (excepția fiind ambalajele din sticlă), urmând a fi ridicați în a doua și a patra săptămână din lună, fix în ziua în care se ridică și deșeurile menajere – reziduale. În sacul verde se vor recicla deșeuri precum ambalaje din sticlă, dar și sticle și borcane. Aceste deșeuri se vor ridica în cea de-a patra săptămână din lună, în aceeași zi cu deșeurile menajere.
Cealaltă categorie de deșeuri reciclabile se numește „fracție umedă”, iar din această categorie fac parte restul de deșeuri menajere, care au rămas în urma colectării selective. Prin urmare deșeurile menajere presupun deșeuri provenite de la mâncare precum: carne, lactate, vegetale, ouă, scutece de unică folosință, absorbante, șervețele folosite, mucuri de țigară, ambalaje foarte murdare, cioburi din ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară.
Un aspect important este legat de golirea și clătirea recipientelor din plastic, sticlă sau metal înainte de a le strânge în sacii primiți special pentru acest tip de deșeuri. O altă chestiune importantă o puteți găsi și pe site-ul operatorului de salubritate și ar fi bine de reținut, aceasta rezumându-se la:
„ATENȚIE! Este interzisă amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele menajere-reziduale! Sacii care conțin deșeuri amestecate nu vor fi ridicați! Vă rugăm să respectați colectarea selectivă a deșeurilor menajere în vederea evitării aplicării tarifului penalizărilor pentru serviciul de salubrizare (acesta fiind mai mare decât cel stabilit pentru colectarea corectă)”.