Având o cupolă cu diametrul de 16 metri și sistem de proiecție laser 4K de 24.000 de lumeni, pe data de 19 iulie în Salina din Slănic Prahova se va inaugura la 208 metri adâncime un proiect cu o valoare de peste 2 milioane de lei, respectiv cel mai mare planetariu din România. Proiectul a obținut inclusiv finanțare europeană și este denumit Supernova Planetarium și urmează a se deschide vizitatorilor foarte curând, semnificând aniversarea a jumătate de veac de istorie „Apollo 11 – 50 de ani de la aselenizare”.
Planetariul Supernova de la Salina Slănic a fost posibil grație fondurilor europene de investiție, Telescoape.ro dar și Asociației Astronomice Urania din București, fiind cel mai mare planetariu realizat vreodată în România. În cadrul Supernova Planetarium se vor realiza prezentări interactive despre: constelații, planete, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete și multe altele.
„Pentru a clarifica eventualele neconcordanțe vis a vis de faptul că la Brașov a fost anunțat cel mai mare planetariu din România, vă informăm că diametrul domului Planetariului SUPERNOVA este de 16 metri, iar al celui din Brașov, de 14 metri. De asemenea, proiectoarele de la Slănic Prahova sunt 4K, pe bază de tehnologie laser, cu o luminozitate superioară celui de la Brașov: 24000 lumeni la Slănic, vs 10000 lumeni la Brașov” se arată într-un comunicat transmis de organizatorii evenimentului.
Cele mai mari planetarii din România în funcție diametrul cupolei:
1. Supernova Planetariu 16m – Salina Slănic Prahova (digital 4K)
2. Brașov 14 m – Zoo Brașov (digital 4K)
3. Suceava 10 m – Universitatea Ștefan cel Mare (optomecanic)
Planetarii disponibile cu proiectoare 4K:
1. Supernova – 24000 lumeni
2. Pitești – 10000 lumeni (proiecție pe cupolă de 7 m, imagine mai luminoasă)
3. Brașov – 10000 lumeni (proiecție pe cupolă de 14 m, imagine mai slab luminoasă)
Cei doritori să participe la eveniment o vor putea face doar pe bază de bilet, putând fi procurat de pe site-ul planetariu.ro. Bucureștenii care doresc să vină la eveniment vor avea la dispoziție un autocar care va pleca vineri la ora 10:00 din Piața Victoriei.
Speakeri din cadrul evenimentului de lansare Supernova Planetarium:
Dr. Debra Elmegreen – viitor Președinte UAI
Uniunea Astronomică Internațională – mesaj video
Dr. Magda Stavinschi – Institutul Astronomic al Academiei Române
Prof. Alexandru Mironov – Revista Știință & Tehnică
Prof. dr. Mircea Rusu – Universitatea din București
Amfitrionul evenimentului: cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române