Boboteaza este una dintre cele mai cunoscute sărbători creștine ortodoxe și are multiple înțelesuri mai ales în tradiția populară. Boboteaza se sărbătorește în fiecare an pe 6 ianuarie, cu o zi înainte de Sfântul Ion, și mai exact semnifică sfințirea tuturor apelor din întreaga lume și a întregii creații. Cu toate acestea o semnificație aparte o are Ajunul Bobotezei. De asemenea Ajunul Bobotezei este unul dintre cele mai așteptate momente de către fetele tinere, nemăritate, având în vedere că acestea își vor afla ursitul prin intermediul visului.
Bineînțeles pentru ca acest lucru să fie posibil, în momentul în care preotul merge din casă în casă să boteze, fetele nemăritate trebuie să fure din mănunchiul de busuioc al preotului o rămurică pentru a o pune sub pernă înainte de culcare. O altă tradiție populară spune despre tinerii care își doresc să aibă noroc în căsnicie, belșug în case și totodată să scape de necazuri că trebuie să țină post negru în această zi.
Ba mai mult decât atât o altă tradiție puțin mai cunoscută, dar bine împământenită în zonele în care tradițiile dăinuiesc din generație în generație este aceea că după sfințirea și binecuvântarea preotului în fiecare casă, enoriași oferă sculuri de lână, colaci și bani. Se spune, de asemenea, că sculurile de lână sunt obligatorii deoarece din acestea se realizează funii pentru clopote și gropari.
Iar semnificația acestui lucru este aceea că Maica Domnului va face din acestea plasele cu care va putea să scoată din iad sufletele care vor reuși să se agațe de aceste plase. Prin urmare nu trebuie să uităm, însă, că Boboteaza reprezintă, în special, coborârea Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos, în râul Iordan pentru săvârșirea botezului, iar credincioșii de pretudindemi sărbătoresc acest lucru. Și în același timp reprezintă, printre multe altele, și încheierea, sfârșitul tuturor sărbătorilor de iarnă, dar și începutul unui nou an.