,,Capitala aurului negru”, denumirea sub care Ploieștiul este cunoscut în toată lumea și aceasta se datorează faptului că Județul Prahova a avut mari rezerve de petrol, a căror exploatare a început în anul 1857, când frații Mehedințeanu au inaugurat pe Strada Buna Vestire prima rafinărie din lume sau ,,fabrica de gaz”, care furniza Bucureștiului petrol lampant necesar iluminatului stradal.
La intrarea în orașul ,,cu miros de gaz”, ne întâmpină Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, o universitate cu prestigiu internațional, în cadrul căreia funcționează Facultatea de Ingineria Petrolului şi Gazelor, o facultate unică în România prin faptul că pregătește specialiști în domeniul forării sondelor și exploatării zăcămintelor de petrol şi gaze, printre puținele din Europa şi chiar din lume. În urma discuției cu absolvenții acesteia, am aflat că Diplomele de Licență şi cele de Master sunt recunoscute pretutindeni în lume, oferind șansa angajării absolvenților la prestigioase companii petroliere multinaționale și internaționale.
Pe lângă această facultate cu tradiție, care a dat numele acestei universități, mai funcționează două facultăți tehnice importante, Facultatea de Tehnologia Petrolului și Petrochimiei și Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică, precum și două facultăți mai ,,tinere”, competitive și cu dorință de afirmare: Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Litere și Științe.
Nu intenționez să fac reclamă universității, dar mi-a atras atenția agitația din ultimele zile, frământările, campaniile electorale ale candidaților, la poziția de Rector.
Surse din universitate dezvăluie tensiuni, jocuri de culise, alianțe cel puțin ciudate, cu intenția clară de a dezbina partea de inginerie.
Candidații la funcția de Rector au avut posibilitatea să-și prezinte planurile manageriale în fața comunității academice. Sălile nu au fost pline, semn că profesorii upg-iști sunt apatici și resemnați. Și totuși un semnal important a fost dat de foștii absolvenți ai Facultății de Ingineria Petrolului și Gazelor, care azi ocupă poziții înalte, directori în companii de petrol, de gaze (OMV-Petrom București, DEPOGAZ Ploiești, OIL-TERMINAL Constanța, CONPET Ploiești), companii de prestigiu care au venit să susțină facultatea, brandul acestei universități, să-l încurajeze și să-l recomande cu căldură și devotament pe unul dintre candidați, profesor de prestigiu cu recunoaștere națională și internațională în domeniul petrolului si gazelor. Aceștia au susținut la unison că viitorul RECTOR al acestei universități trebuie să fie o persoană recunoscută național și internațional, un specialist al domeniului, care dă greutate, relevanță și aduce prestigiu universității. ,,Greii” petrolului și-au arătat disponibilitatea sprijinirii universității și a unei colaborări strânse în viitorul apropiat, dar în același timp și-au manifestat îngrijorarea privind eventuala lipsă de responsabilitate și de viziune a celor care ar putea să schimbe tradiția unei universități recunoscută în lume pentru calitatea deosebită a specialiștilor necesari industriei de Petrol și Gaze.
Pe de altă parte, Profesorul universitar emerit și rectorul onorific, dl. Nicolae Napoleon Antonescu (care s-a implicat total în construirea noului centru universitar din Ploiești și a contribuit la dezvoltarea universității pe parcursul mandatelor dumnealui, realizând peste 80% din infrastructura și baza materială de care dispune universitatea azi!) s-a arătat vizibil afectat și dezamăgit de faptul că ,,unii ingineri” nu mai sunt bărbații de altădată, se irosesc, sunt capabili de trădare, se mulțumesc cu ,,firimituri”, atitudine care pune în pericol universitatea pe care venerabilul Rector de altădată a apărat-o, a dezvoltat-o, i-a dedicat întreaga viață!
N.R. Noi spectatori, voi alegeți! Dar, vă rugăm, NU DISTRUGEȚI UPG Ploiești!
Ploieștiul are nevoie de un Centru Universitar valoros, puternic și recunoscut în întreaga lume! Sunteți mândria orașului, sunteți Rafinăria noastră de prelucrare a tinerilor, în ELITE!