Acasa National Proiect de lege este supus dezbaterii publice. Ce schimbări aduce cu privire la utilizarea telefonului în trafic

Proiect de lege este supus dezbaterii publice. Ce schimbări aduce cu privire la utilizarea telefonului în trafic

de Prahova Biz

Ești dependent de telefonul mobil chiar și atunci când te afli la volan sau mergi cu bicicletă? Uite ce schimbări și măsuri îi aștepta pe cei care nu vor respectă legea, cu privire la utilizarea telefonului, și ce condiții trebuie să îndeplinești atunci când ești în trafic.

De curând Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice un proiect de lege cu privire la interzicerea telefonului mobil (sau a oricărui gadget asemănător) în timp ce va aflăți la volan sau pe bicicletă. Nerespectarea acestei noi prevederi fiind pedepsită cu 9-20 puncte – amendă (clasa a IV a) și 6 puncte de penalizare. Conform comunicatului de presă transmis de către MAI la AGERPRES, acesta informează:

“Prin prezentul proiect de act normativ se propune interzicerea, în timpul mersului, a tinerii în mâna sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete). Sancțiunea cu amendă va fi aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști)”.

Pentru cei interesați de acest subiect se pot informa pe pagină www.mai.gov.ro, la secțiunea Transparență decizională, dar și la Centrul de Relații cu Publicul al MAI din Piață Revoluției, nr. 1A, București. Tot în cadrul comunicatului de presă veți găși și următoarele referințe:

“Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această fapta este încălcată o altă regulă privind circulația vehiculelor”.

În aceste condiții trebuie spus că pe lângă amendă se va aplică și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile pentru conducătorii auto. Un alt lucru extrem de important de precizat este faptul că aceste noi prevederi vor întră în vigoare în termen de 60 de zile de la dată publicării în Monitorul Oficial. Iar în perioada celor 60 de zile Poliția Română va desfășura activități de informare a șoferilor și a participanților la trafic cu privire la aceste noi modificări.

Cu alte cuvinte, dacă până acum mai aveați speranța că legile nu sunt atât de aspre cu privire la utilizarea telefonului mobil în timp ce va deplasați într-o scurtă perioada de timp legile vor fi altele și de asemenea pedepsele mult mai aspre. Cât despre cei ce s-au obișnuit să folosească telefonul sau orice alt gadget în timp ce se află în trafic cred că ar fi mult mai bine să se gândească la cele expuse mai sus. Nimănui

related posts