Compania 2K Telecom controlată integral de fratele fostului deputat, Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță a intrat în insolvență la începutul anului 2017, având în vedere că Ministerul Finanțelor a refuzat să-i deconteze acestei companii un ajutor de stat. Astfel Alexandru Ghiță a fost nevoit să vândă toate acțiunile pe care le deținea la AccessNet Internațional și Cloudsys Telecom, aceștia fiind doi furnizori de telecomunicații cu afaceri cumulate de 5,3 milioane lei și având datorii totale de 25,8 milioane lei, asta în cazul anului 2017.
Iar cei ce pun în discuție veridicitatea acestei informații ar trebui să știe că această a apărut de ceva timp în spațiul public, în mediul virtual pe Profit Insider. De asemenea 2K Telecom controla integral AccessNet Internațional, iar pentru celălalt frunizor, Cloudsys Telecom fosta Idilis SRL, avea o cota de participare de 99,97%, iar restul de acțiuni revenea la AccessNet Internațional.
Totalul tranzacției pentru acțiunile celor doi furnizori s-a ridicat la 335.772 lei, aproximativ 72.000 de euro, dintre care 9.327 lei pentru toat acțiunile AccessNet Internațional și 326.445 lei pentru Cloudsys Telecom. Cumpărătorul celor doi furnizori este Enjoy Smart Solutions SRL Ploiești, din județul Prahova.
Cine este Enjoy Smart Solutions și ce reprezintă aceasta?
Compania a fost înfintată în anul 2014 și desfășoară activități precum cea de realizare a soft-ului la comandă. Este controlată integral de către Ecoprod Parc Industrial SRL Ploiești, are un singur angajat și afaceri zero pentru anul 2017. Ecoprod Parc Industrial a intrat în acționariat în octombrie 2017, în urmă preluării participațiilor, deținute de către Lenuța-Aura Ciublan – 50% și Florian Ciublan – 50%, participații pentru care au încasat fiecare câte 75.000 de euro. În cadrul Ecoprod Parc Industrial actionarii sunt Alexandru – Ioan Grădea – 99% și Mobil Net Systems – 1%.
Care este domeniul de activitate pentru Ecoprod Parc Industrial?
Domeniul de activitate pentru această societate se rezumă la fabricarea aparatelor de control și distribuție a electricității. Iar pentru anul 2017 au avut un total de afaceri de 7, 25 milioane de lei, în timp ce în 2016 au avut un total de 45.000 lei. Trebuie spus că această societate, cu un singur angajat, a înregistrat un profit net de 362.655 lei, față de minusul de 54.257 înregistrat în anul precedent. În cazul Mobil Net Systems propietarul unic este Alexandru – Ioan Grădea, iar această societate a fost înfintată în anul 2015. Pentru anul 2017 nu a raportat afaceri, iar obiectivul de activitate este furnizarea de servicii de telecomunicații prin rețele fără cablu (exclusiv prin satelit).
Cine sunt AccessNet Internațional și Cloudsys Telecom?
Cele două societăți sunt autorizate să furnizeze rețele publice terestre cu acces la punct fix sau cu mobilitate limitată, dar și servicii de telefonie destinate publicului, servicii de linii închiriate, servicii de transmisiuni de date și servicii de acces la internet. În 2006 subsidiară companiei americane Clearwire, Clearwire Europe Luxemburg, a preluat AccessNet Internațional, dar și fosta Idilis, pe baza motivului că cele două licențe în bandă de frecvența de 3.5GHz puteau fi viitorul suport de transmisie pentru tehnologia WiMAX. Tehnologie dezvoltată de gigantul American Intel.
De asemenea producătorul de procesare a anunțat o investiție de 600 milioane de dolari în Clearwire pentru acel an. Bineînțeles tot în 2006 fosta Idilis a anunțat că a demarat un proiect-pilot pentru implementarea unei rețele wireless, ce avea la baza tehnologia WiMAX. În acea perioada AccessNet Internațional era controlată prin societatea Marden Hill Limited – cu sediul în Gibraltar, de către Mihail Rotenberg.
Iar pentru Idilis acționariatul era format din Telecom Management Group – înregistrată în Luxemburg și avea o participație de 51% – și Satelrom SRL București – ce deținea 48,97%, dar și alte 3 persoane fizice de naționalitate română. Trebuie amintit faptul că în prima parte a anului 2010, Clearwire a cedat acțiunile deținute la cei doi operatori români către 2K Telecom.
Despre insolvența 2K Telecom
După cum am mai spus 2K Telecom a intrat în insolvență în 2017, după ce i s-a refuzat decontarea unui ajutor de stat de către Ministerul Finanțelor și nu a mai putut face plata către furnizorii societății. Societatea aparținea integral fratelui fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță. De asemenea cererea de insolvență a fost înregistrată în dată de 29 decembrie 2016.
Conform raportului de insolvență se arată că firma are datorii de peste 60 de milioane de euro, la mai mult de peste 150 de creditori. Printre acești creditori se numără și: Fiscul, BCR, Eximbank, Telekom România, ANCOM, omul de afaceri Vasile Domente, AccessNet Internațional și Asesoft Tehnologies, ultima fiind controlată de Sebastian Ghiță.
Prin urmare Fiscul are de primit 11 milioane lei, BCR – 28 milioane lei, Eximbank – 15 milioane lei, Telekom România – 30 milioane lei, Ministerul de Interne – 13,4 milioane lei, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) – 1,8 milioane lei. Ba mai mult decât atât Alexandru Ghiță are datorii și către afaceristul Vasile Domente (unchiul sau) – 8,6 milioane lei, dar și către firme ce aparțîn lui Sebastian Ghiță (fratele sau) – Asesoft Tehnologies (și această în insolvență) – 14,1 milioane lei, iar către AccessNet Internațional datoriile se ridică la 21,5 milioane lei.
Conform datelor la finalul anului 2017 operatorul telecom a înregistrat o cifra de afaceri de 14,1 milioane de lei, având în vedere că în 2016 a înregistrat o cifra de afaceri de 59,9 milioane de lei, iar în anul 2015 – 95,2 milioane de lei. De asemenea pierderea netă a crescut la 23,7 milioane lei.
Creanțele pe care operatorul le avea de încasat erau de 32,2 milioane de lei, iar de plătit datorii suma se aproxima la 167,95 milioane de lei. Trebuie spus faptul că Alexandru Ghiță a preluat integral controlul asupra 2K Telecom după ce a cumpărat de la unchiul sau, Vasile Domente, aproape 33% din acțiunile companiei în două etape.
1 comentariu
Sa ales praful de toate. Nu mai interesează pe nimeni de contracte și prestația serviciilor .
Comentariile sunt închise.