România se află la momentul de față la cel mai scăzut nivel din punct de vedere al rețelelor de canalizare, însă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) vine cu o schimbare în acest sens anunțând prin intermediul primăriilor că fiecare cetățean este obligat să se racordeze la rețeaua de canalizare publică, excepție fiind zonele în care încă nu s-a ajuns cu dezvoltarea unui astfel de sistem.
MDRAP solicită în regim de urgență primăriile să intervină în comunele în care nu există rețea de canalizare pentru introducerea și extinderea sistemului pentru ca toți locuitorii să poată să se racordeze. Conform documentului primarii sunt obligați să întocmească o listă cu persoanele fizice și juridice care au acces în prezent la sistemul de canalizare cât și persoanele care nu sunt racordate deși în zona lor există posibilitatea racordării. Odată completată, lista trebuie trimisă către Garda de Mediu care se va ocupa totodată cu aplicarea amenzilor, respectiv prima dată li se va oferi un avertisment celor ce nu se racordează la rețea urmând ca în termen de trei luni să fie amendați. Totodată documentul prevede și persoanele ce sunt legate la fosele septice întrucât nu mai sunt acceptate, fiind o singură excepție în acest caz, dacă se introduce și o stație de epurare vor avea disponibilitatea folosirii în termeni legali.
România la momentul de față este aproape de declanșarea procedurii de încălcare a legii întrucât nu s-a integrat conform Directivei europene 91/271/EEC, care prevedea termenul de 31 decembrie 2018 ca toți locuitorii din așezări de cel puțin 2.000 de locuitori să fie branșați la canalizare. Din pricina acestui aspect țara este vizată de către Uniunea Europeană și este obligată la penalități zilnice de sute de mii de euro riscând totodată și returnarea fondurilor europene dedicate construirii sistemelor de canalizare.
În principal în proiect sunt prevăzute locuințele din mediul rural iar branșarea trebuie făcută pe cheltuiala fiecărui solicitant. Taxa de branșament costă la momentul de față 50 de lei iar legarea efectivă la branșament pentru o distanță de 10 metri față de rețeaua publică poate ajunge între 1.200 și 2.000 de lei. Totodată același document precizează că nerespectarea legii atrage amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.