Acasa Administratie Fostul spital de boli infecțioase din Băicoi ar putea deveni centru cultural

Fostul spital de boli infecțioase din Băicoi ar putea deveni centru cultural

de Prahova Biz

În urma unui proiect ambițios realizat din fonduri UE fostul spital de boli infecțioase din Băicoi ar putea deveni centru cultural. Clădirea se află în prezent peste drum de sediul Primăriei Băicoi și a fost desemnată ca fiind domeniu boieresc, aparținând prințesei Cleopatra Trubeţkoi.

Cleopatra Trubeţkoi a fost căsătorită cu prințul Serghei Trubeţkoi, nepotul țarului Nicolae I fost colonel în armata rusă în 1828. La acea vreme relația lor nu era foarte cunoscută, multe dintre zvonurile locale făcând trimitere la o relație ascunsă și incestuoasă cu tânărul unchi, Alexandru Ghica, în urma căreia se părea că a rezultat o fetiță.

Din păcate așa cum la noi în țară nu se pune foarte mult accent pe lucrurile istorice, domeniul care a aparținut prințesei Cleopatra Trubeţkoi zace acum în ruină însă nu pentru foarte mult timp, actualul primar din Baicoi este de părere că o astfel de clădire cu conotație istorică trebuie să devină Centru Cultural. Întreaga suprafață are o dimensiune de 8000 de mp și a fost folosită ca Spital de Boli Infecțioase în timpul comunismului. Pentru demararea proiectului s-au alocat fonduri în valoare de 2.5 milioane de euro prin intermediul cărora întreaga suprafață va fi schimbată radical.

În principal clădirea va fi modernizată însă în același timp vor fi păstrate elementele arhitecturale care au reușit să îi aducă faima în urmă cu două secole. În același loc vor fi amenajate două ateliere de teatru , pictură, dans, sală pentru studiul instrumentelor muzicale dar și un Club al Pensionarilor. De asemenea lângă actuala clădire se va ridica încă o construcție care va fi unită cu cea principală prin intermediul unui pasaj de sticlă. În parterul noii construcții se va amenaja o sală de spectacole de 400 de locuri, la etajul I va fi un cinematograf urmând ca la etajul II să se construiască o sală de festivități.

În același proiect sunt incluse și construirea unor trotuare dar și a unor piste de biciclete, pe străzile Unirii, Popa Șapcă, Primăverii, Morii, Tufenilor și Horia. La momentul de față proiectul se află în derulare la ADR Sud Muntenia, urmând să mai suporte mici modificări.

related posts