Începând cu data de 1 mai 2019 firmele care nu se vor conforma și nu vor achiziționa noile generații de case de marcat cu jurnal electronic vor fi amendate cu sume cuprinse între 8.000 de lei și 10.000 de lei. Totodată, inspectorii din cadrul Antifraudă vor suspenda activitatea economică a firmelor ce nu respectă noua reglementare până când se vor dota cu noile case de marcat electronic fiscal cât și prezentarea dovezii de plată a amenzii. Singurele firme care vor scăpa de o astfel de amendă sunt cele care sunt deja dotate cu necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic sau cele care sunt în curs de instalare. Noile case de marcat vin în folosul cumpărătorilor, fiind conectate online cu serverele ANAF. Din păcate Fiscul are o infrastructură IT destul de deficitară ceea ce înseamnă că fiecare firma va fi nevoită să își transmită manual datele prin intermediul aparatului.
Începând cu luna aprilie a anului curent inspectorii Antifraudă vor desfășura acțiuni de control pentru a se verifica dacă se respectă noua obligație de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic de către firme. De asemenea termenul oferit pentru dotarea cu noile case de marcat este unul foarte scurt ceea ce obligă și mai mult firmele să se conformeze cât mai repede la noua cerință. Nerespectarea acestei obligații va atrage încălcarea legii, fapt pentru care inspectorii de la Antifraudă dacă vor constata că nu a fost respectată legea vor putea întocmi un plan de conformare pe baza căreia vor putea genera amenzi. Legea va intra în vigoare începând cu 1 mai, timp în care firmele sunt obligate să se conformeze și să se doteze cu noile case de marcat.
„Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF continuă verificarea modului în care operatorii economici respectă obligația legală de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Dacă de la 1 mai 2019 inspectorii antifraudă vor constata încălcarea obligației de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amenzi de la 8.000 lei la 10.000 lei și vor suspenda activitatea economică în punctul de lucru al operatorului economic până la dotarea cu aparate de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii, cu excepția situațiilor în care se constată că operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic și a solicitat instalarea acestora”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Finanțelor.
Luna martie comparativ cu luna februarie a avut o scădere de 39% a numărului caselor de marcat instalate de firme și 20% a numărului caselor de marcat înregistrate de distribuitorii autorizați în sistemul ANAF. Distribuitorii autorizați sunt pregătiți să comercializeze noile modele de case de marcat cu jurnal electronic și totodată ne semnalează că nu mai sunt dificultăți din punct de vedere a capacității de instalare a unităților de service.
Un ultimii ani inspectorii de la Antifraudă au reușit să aplice o serie largă de amenzi celor ce nu s-au conformat cu noile tipuri de case de marcat, respectiv cele obligatorii din 1 iunie 2018, sancționând totodată și alte încălcări de lege printre care și emiterea bonului fiscal. Conform estimării ANAF, numărul caselor de marcat ce intră în procesul nou de instalare sunt în jur de 700.000-750.000 de unități. Proiectul se va încheia până la mijlocul acestui an și va obliga autoritățile să se conecteze online la serverele ANAF.