Acasa Administratie Ratele vor fi calculate după un nou indice al dobânzilor creditelor de 2.36%

Ratele vor fi calculate după un nou indice al dobânzilor creditelor de 2.36%

de Prahova Biz

Trimestrul IV al anului 2018 a avut un indice de referință pentru creditele consumatorilor conform IRCC și reglementat de OUG 19/2019 de 2.36%. Noul indice de referință se va calcula pentru creditele consumatorilor IRCC după o medie aritmetică folosită și în trimestrul al IV-ul al anului 2018. Față de dobânda zilnică a tranzacțiilor interbancare noua formulă reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

După trecerea acestei perioade, BNR va oferi indicele zilnic, urmând ca la sfârșitul fiecărui trimestru valoarea să îi fie actualizată pentru creditele consumatorilor. Un sfat bucurător pentru cei ce au credite și sunt sătui de metodologia aplicată în ROBOR. Noul standard ar trebui să ofere românilor mai multă încredere în solicitarea unui credit, urmând să aibă o dobândă cu mult mai atrăgătoare. Noua variabilă este denumită indice de referință și este dedicată creditelor consumatorilor IRCC cu rolul de a înlocui celebrul ROBOR, la care senatorul ALDE Daniel Zamfir a sugerat că ar fi fost manipulat.

”Noua formulă de calcul se va aplica doar creditelor noi. Pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanțare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanțare la aceeași bancă sau la alte bănci, bazată pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanțeze. Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurență între bănci pentru a oferi românilor o finanțare mai ieftină” a adăugat Teodorovici. 

related posts