Acasa Social Care sunt cele mai importante creșteri de prețuri din acest început de an?

Care sunt cele mai importante creșteri de prețuri din acest început de an?

de Prahova Biz

Probabil deja ați înțeles că rată inflației de la sfârșitul lui 2018 (3,27%) anunță creșteri importante de prețuri pentru acest început de an. Și având în vedere că mediul nostru politic nu este unul prea echilibrat în ultima perioadă, cel mai probabil că vom avea parte de și mai multe scumpiri. Cu toate acestea ar trebui să luăm în serios seama la datele prezentate de INS, conform cărora cele mai importante creșteri de prețuri au fost înregistrate astfel:

  • gaze cu 16,61% mai mult;
  • legume și fructe cu 21,5% mai mult;
  • și cea mai importantă creștere s-a înregistrat la cartofi  unde creșterea este de 39,64%;

Dacă avem în vedere faptul că pentru noi, românii, cartofii reprezintă un aliment important fiind un aliment de baza, toate aceste creșteri, ar trebui să ne îngrijoreze. Probabil că nu mai este nevoie să mai spunem că în ultimul an, 2018, prețurile la alimente aproape s-au dublat. De fapt acest lucru poate fi certificat și din următoarele date oferite de către specialiști.

Mai exact pentru perioada de timp, ianuarie 2018 – decembrie 2018 rată de inflație a fost de 4,6 % față de aceeași perioada a anului 2017. Iar acest lucru a dus la o creștere a alimentelor cu 3,1%, pentru produsele nealimentare s-a înregistrat o creștere cu 3,75%, iar pentru servicii s-a înregistrat o creștere cu 2,44% mai mult.

De asemenea o creștere foarte importantă a avut loc la carnea de porc, având în vedere faptul că pesta porcină de la finele anului trecut a agravat situația pieței cu privire la carnea de porc. Ba mai mult decât atât s-au mai înregistrat creșteri importante și la următoarele categorii:

  • pâine cu 5,02%;
  • carnea de bovine cu 5,89%;
  • combustibilii cu 4, 57%;
  • energia termică cu 4,6%;
  • serviciile poștale cu 21, 54%;
  • transportul aerian cu 23,44%;

Bineînțeles că alte creșteri importante au avut loc la zahăr, miere de albine, produse zaharoase, dar și la fructe și conserve din fructe. Care vor fi următoarele creșteri de prețuri nu ne rămâne decât să așteptăm și să vedem ce se întâmplă. Asta în contextual în care statul român, trebuie să ocupe președenția Uniunii Europene pentru următoarele 6 luni. Dar dacă luăm în considerare ce se întâmplă în prezent în strategiile și politicile românești, lucrurile nu sunt de bun augur. Dar așa cum am mai spus rămâne să vedem ce se întâmplă și care vor fi viitoarele creșteri.

related posts