Acasa Afaceri Conpet Ploiești, un prosumator masiv intră pe piață

Conpet Ploiești, un prosumator masiv intră pe piață

de Prahova Biz

Conpet Ploiești, devine prosumator de energie electrică pentru stațiile de pompare țiței prin intermediul panourilor fotovoltaice. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va adopta până pe data de 15 iunie 2020, un nou plan de investiții pentru următorii cinci ani, mulțumită unui ordin semnat luna trecută de Ministrul de resort, Virgil Popescu.

Conpet, compania care efectuează operațiunile de transport al țițeiului și al produselor petroliere, a realizat o statistică a consumului semnificativ de energie electrică, ajungând la 20GWh anual. „În prezent, Conpet dispune de suprafețe de teren neproductiv în cadrul stațiilor de pompare. Dezvoltarea unui parc fotovoltaic pentru producția energiei electrice conduce practic la utilizarea în procesul tehnologic a energiei electrice produse, reducând astfel costurile generate de achiziționarea energiei electrice din SEN (sistemul electroenergetic național – n.r.). Energia electrică suplimentară generată de parcul fotovoltaic va fi valorificată prin intermediul OPCOM și preluată de către SEN prin intermediul stației electrice situate în vecinătatea terenului deținut de Conpet. În urma unei analize interne privind posibilitatea dezvoltării unui parc fotovoltaic pentru producția energiei electrice, Conpet își propune să devină prosumator. Energia produsă va fi consumată intern de companie, iar surplusul va fi injectat în rețeaua națională”, articol redactat în documentul oficial.

Panourile fotovoltaice vor furniza suficientă energie pentru stațiile de pompare țiței Poiana Lacului, Cartojani, Bărbătești, Baicoi și Călăreți, având o valoare totală a investiției de circa 3 milioane de lei. Romgaz și Hidroelectrica sunt alte două companii ce se implică activ în realizarea proiectelor ce presupun energia electrică provenită de la soare.

Conpet își propune ca în perioada 2020-2025 să realizeze investiții în valoare de 450 de milioane de lei, reabilitările și înlocuirile de conducte având cea mai mare pondere. Proiectul se va realiza individual și va cuprinde aproape 160 de milioane de lei doar pentru înlocuirea firelor de legătură la traversarea Dunării și a Brațului Borcea, având o lungime totală de 24 kilometri.

În primele trei luni de funcționare, Conpet a raportat un venit net de 16.3 milioane de lei, având o creștere de 13% față de perioada anului trecut. Mai exact, veniturile provenite din exploatare ale companiei au crescut cu 7.3%, adică 113,69 de lei, având cheltuieli care au avansat cu doar 6.7%, respectiv 96.6 milioane lei.

Astfel de rezultate s-au putut obține grație creșterii cu 11.1% a cantităților transportate, 1.838 tone. De asemeneacantitățile de țiței provenite din producția internă au fost majorate cu 0.5, 874.000 tone.   

related posts