Acasa Afaceri Facturile de electricitate ar putea fi majorate pentru clienții racordați la rețeaua concurențială odată ce guvernul va aproba noua lege

Facturile de electricitate ar putea fi majorate pentru clienții racordați la rețeaua concurențială odată ce guvernul va aproba noua lege

de Prahova Biz

Potrivit ultimelor informații oficiale, consumatorii fie ei casnici sau non-casnici care sunt racordați la rețeaua pieței concurențiale și care au părăsit piața reglementată vor avea de achitat mai mult la facturile de electricitate conform actului normativ OUG 114 publicat marți seară pe site-ul Ministerului de Finanțe. Motivul pentru care se introduce această nouă reglementare este datorat guvernului care dorește majorarea ratei de rentabilitate a distribuitorilor și transportatorilor de electricitate de la 5.66% la 6.9%. Până la momentul de față rata de rentabilitate era realizată de către președintele Autorității Naționale de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE).

Consumatorii vor fi cei care vor suporta impactul acestei majorări, rata de rentabilitate fiind cunoscută și în sistemul de distribuție al energiei electrice. Dacă noul act normativ va fi votat și aprobat, consumatorii vor avea parte de o majorare de 1% dacă sunt legați la o rețea din piața concurențială. ANRE a stabilit deja valoarea tarifului pentru energia furnizată, excluzând o majorare pentru clienții de pe piața reglementară. Consumatorii legați direct la rețeaua de electricitate reglementată nu vor fi nevoiți să plătească în plus la factură întrucât costul de rentabilitate va fi suportat de componenta de furnizare.

Este a doua măsură care se impune pentru a descuraja consumatorii de pe piața concurențială, urmând ca de la 1 martie clienții pieței concurențiale să achite facturi majorate cu aproximativ 4 lei MWh. ANRE a luat această decizie pentru a putea transfera costul cu plata contribuției de 2% pe cifra de afaceri a transportatorilor, distribuitorilor cât și operatorului de sistem în factura finală.

Totodată guvernul susține că autoritățile sunt principalii factori responsabili cu privire la noile reglementări ce duc la majorarea facturilor pentru consumatorii concurențiali. Prevederile cu privire la majorarea facturii au fost cerute în mod expres de către autoritățile locale pentru a realiza o bază legală cu privire la utilizarea fondurilor publice. De asemenea o astfel de majorare se prevestea încă de acum câteva luni, însă legea a fost impusă doar consumatorilor legați la rețeaua concurențială. O bună soluție în acest caz pentru marea majoritate a consumatorilor este trecerea la energia provenită de la sursele naturale, însă o astfel de investiție va necesita câteva costuri majore însă se prezintă a fi o investiție de viitor. 

related posts