Acasa Afaceri Legea interzicerii produselor din plastic de unică folosință intră în vigoare începând cu anul 2021

Legea interzicerii produselor din plastic de unică folosință intră în vigoare începând cu anul 2021

de Prahova Biz

Recent pe internet au apărut câteva știri interesante despre cât de negativ ne influențează plasticul, cât de nociv este pentru mediu și cât de mult poate să dăuneze la nivel global. Conform ultimelor dezbateri din Parlamentul European, plasticul de unică folosință ar trebui să devină istorie, întrucât legea interzicerii unor astfel de produse a fost luată în considerare și votată de către membrii Parlamentului European, 560 dintre voturi fiind pentru, 35 împotrivă iar 38 abțineri. Legea prevede interzicerea a 10 produse din plastic de unică folosită, produse care de altfel se găsesc în cea mai mare cantitate în deșeurile din plastic. Legea prevede ca până în anul 2021 toate statele membre ale Uniunii Europene să se conformeze și să nu mai folosească sau producă astfel de elemente din plastic de unică folosință.

Din punctul meu de vedere plasticul reprezintă un factor principal în tot ceea ce înseamnă poluare, mai ales în mări și oceane plasticul este regăsit într-o cantitate uriașă. Multe dintre produsele din plastic ce se regăsesc ca fiind deșeuri în mări și oceane sunt provenite de la producătorii de echipamente de pescuit, care odată cu aprobarea acestei legi vor fi obligați să achite costurile colectării năvoadelor pierdute în ape. Europarlamentari au votat ca 10 dintre produsele din plastic de pe piață să dispară, respectiv furculițele, cuțitele, lingurile, bețișoarele de amestecat în băuturi, farfuriile, paiele, bețișoarele de urechi, bețișoarele pentru baloane, produsele și recipientele pentru alimentele din plastic oxo-biodegradabil dar și recipientele fabricate din polistiren expandat. De asemenea pe lângă vor mai fi interzise și caserolele dar și paharele din plastic.

Potrivit studiilor, până în anul 2025 tot ceea ce înseamnă bidoane din plastic ar trebui să aibă în componență doar 25% plastic reciclat, urmând ca până în anul 2029 90% dintre produse să fie reciclate. Totodată legea prevede ca celelalte produse care nu sunt fabricate în totalitate din plastic dar care totodată conțin mici cantități din acest material să dețină o etichetă pe care să se specifice că fiecare consumator este legat direct de impactul asupra mediului dacă nu sunt aruncate la coșul de gunoi.

Este pentru prima dată când o astfel de lege începe să devină serioasă, Uniunea Europeană suportând costuri între 259 și 695 de milioane de euro pe an pentru reciclare. Totodată legea prevede ca toate statele membre ale Uniunii Europene să se conformeze la noua reglementare, având termen de doi ani. Din păcate Uniunea Europeană nu poate să le facă pe toate, doar 30% din cele 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic sunt reciclate, 80% din cantitățile masive de plastic fiind găsite în mări și oceane și pot afecta organismele umane precum: broaștele țestoase, focile, balenele, păsările, peștii cât și fructele de mare. Chiar și o cantitate mică de plastic dacă ajunge în apă poate reprezenta un factor dăunător pentru mediul subacvatic, motiv pentru care trebuie să avem mai multă grijă cu mediul înconjurător.

Există o grămadă de soluții prin care plasticul poate fi colectat separat și oferit centrelor de reciclare, nu aștepta să vină cineva să te roage frumos să reciclezi plasticul, de asemenea nu te considera ca fiind doar una dintre persoanele care aruncă plasticul cu celelalte tipuri de deșeuri la un loc. 

related posts

1 comentariu

Din 2021 produsele din plastic se interzic la nivel European – Stiu pe cineva … 28/03/2019 - 17:27

[…] (via Prahova Economica) […]

Comentariile sunt închise.