Acasa National Film: Dumnezeu există și numele lui e Petrunija

Film: Dumnezeu există și numele lui e Petrunija

de Prahova Biz

Dumnezeu există și numele lui e Petrunija este un film inspirat dintr-un caz real. Povestea aduce în atenția spectatorilor lupta unei femei într-o societate în care totul pare să se întoarcă împotriva ei.

Acțiunea filmului are loc în Macedonia, mai exact în ziua de Bobotează. Preotul aruncă o cruce de lemn în rău după cum este datină iar bărbații se întrec să o găsească deoarece se spune că cine prinde acea cruce va avea parte de noroc. Pentrunija era în zona și acționează impulsiv, sare în apă și găsește crucea. În acel moment bărbații devin nervoși și refuză să accepte că o femeie a găsit crucea.

În ciuda tuturor Petrunija se încăpățânează și păstreză crucea chiar dacă nimeni nu o susține, nici măcar mama ei. Preotul este ravratit că o femeie a putut prinde cruce și își dorește să se facă dreptate.

Petrunija ne arată că și în anul 2018 pot există prejudecăți. Cu toate că trăim într-o societate modernă care evoluează sunt unele cazuri în care femeile sunt discrimitate. Acest film ar trebui să tragă un semnal de alarmă în inima tuturor femeilor din lume. Oricât de greu ar fi trebuie să luptați pentru drepturile voastre și pentru egalitatea pe care o aveți în față bărbaților. O femeie nu trebuie judecată și agresată doar pentru faptul că nu a respectat o datină creștină, din contra trebuie iubita și respectată. În religie, diferențe dintre bărbați și femei sunt mult prea evidente.

„În fiecare an, pe 19 ianuarie, de Bobotează, în Macedonia are loc acest ritual al aruncării crucii în apă. În 2014, în orașul Stip, o femeie a prins crucea. Actul ei a fost considerat de către oamenii locului drept scandalos. În consecință, au încercat să recupereze crucea de la ea, dar ea nu a renunțat. În ziua următoare a dat un interviu postului local, încurajând mai multe femei să sară pentru cruce în viitor. Ea a fost etichetată de către populație că fiind o femeie <<nebună>>, <<deranjată>>“ a declarat Teona Strugar Mitevska , regizor.

Cu toate că trăim în epoca modernă , rolul femeii în societate este încă incert. Putem spune că femeile nu au ajuns încă să fie egale bărbaților din moment ce în anul 2018 ne lovim de o astfel de situație. Faptul că o femeie a prins o cruce care era destinată bărbaților nu este un capăt de lume. În primul rând religia este cea care ar trebui să vină în susținerea femeii și în susținerea egalității. În concluzie filmul Dumnezeu există și numele lui e Petrunija este unul excepțional și merită văzut.

related posts