Acasa Social In ajun de Craciun, calitatea aerului din Ploiesti masoara depasiri la PM10

In ajun de Craciun, calitatea aerului din Ploiesti masoara depasiri la PM10

de Prahova Biz

Conform calitateaer.ro, este a doua zi consecutivă în care se depășesc valorile maxime admise pentru PM10. Particulele în suspensie, cum ar fi PM10 și PM2.5, sunt un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Sursele de PM10 includ activitatea industrială, sistemul de încălzire al populației și centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi prin uzarea anormală a pneurilor mașinilor și prin ardere incompletă a combustibilului.

Ne-am obisnuit asa, dar nu e bine deloc pentru sanatatea noastra

Dimensiunea particulelor are un impact direct asupra potențialului lor de a cauza probleme de sănătate. Particulele cu diametrul aerodinamic sub 10 micrometri sunt o problemă majoră, deoarece pot trece prin nas și gât și ajung în alveolele pulmonare, provocând inflamații și intoxicații. Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii și astmaticii sunt mai sensibili la efectele acestor particule. Copiii sub 15 ani sunt mai vulnerabili, deoarece respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind filtrul natural din nas. Plămânii lor nefiind complet dezvoltați, țesutul pulmonar care se formează în copilărie este mai sensibil la poluarea cu pulberi. Aceasta poate agrava simptomele astmului, cum ar fi tusea, durerile în piept și dificultățile respiratorii. Exposiția pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate duce la cancer și la deces prematur.

Ce putem face?

Chiar daca la nivel de administratie nu putem face nimic, s-au tot incercat metode si metode si rezultatul il vedem, acelasi dupa 30 de ani, cred ca la nivel de locuinta, putem imbunatatii calitatea aerului prin adaugarea unor aparate de filtrare a aerului, purificatoarele de aer facand fata cu brio in ziua de azi la tot felul de provocari. Stiu ca nu e cea mai buna solutie si ca nu shcimba radical problema dar momentan pare singura solutie in care mai putem face ceva.

related posts