Acasa Social În județul Prahova s-a descoperit un sit arheologic ce datează din secolul al III-lea

În județul Prahova s-a descoperit un sit arheologic ce datează din secolul al III-lea

de Prahova Biz

Arheologii din cadrul Muzeului Judetean de Istorie și Arheologie Prahova au descoperit recent la Strejnicu un mormânt ce datează din secolul III, în care au fost îngropați un adult și un copil. Marele anunț a fost făcut de către arheologul Muzeului de Istorie din Prahova, Alin Frînculeasa adăugând că în zona Strejnicu au avut loc săpături pentru ridicarea unui parc industrial prin intermediul căreia s-au găsit și urmele de corpuri umane. Potrivit informațiilor, mormântul datează din secolul al III-lea și reprezintă locul de veci a unui adult dar și a unui copil de până în doi ani. De asemenea lângă mormânt s-au găsit și multe astragale, respectiv oase de animale care în aceea vreme erau folosite pentru podoabe, jucării sau alte elemente decorative.

Arheologii au declarat că noua descoperire preistorică va fi scoasă la lumină abia zilele următoare. În declarația de presă se arată că în același loc s-a mai găsit încă un mormânt ce urmează a  fi supus studiilor arheologice dar care datează din aceeași perioadă preistorică. Este vorba despre un mormânt turanic în care se afla un adult și un cal dar și un clopoțel din bronz ce datează din sec XI-XIII d.Hr. În același loc mormântul copilului datează din epoca bronzului și a fost atribuit comunităților Yamnaya între anii 3000-2500 i.Hr. dar și o așezare din epoca bronzului de cultură Cernavodă desfășurată între anii 3300-3100 î.Hr. În jurul mormântului a mai fost găsit și un așezământ din pietre cu un diametru de aproximativ 5 metri în jurul căreia s-a săpat groapa mortuară. Arheologii sunt de părere că persoana din acel mormânt era de sex masculin și că a fost depusă într-o poziție normală pentru epoca aceea, respectiv pe spate și cu genunchii ridicați, îndoiți.

O descoperire importantă pentru România dar care poate să aducă totodată și alte elemente istorice în zona respectivă, urmând cel mai probabil să se continue săpăturile și în alte zone asemănătoare spre a descoperi dacă în acel loc a fost sau nu un cimitir. Este una dintre cele mai bogate zone din punct de vedere arheologic, Muzeul de Istorie având peste 300 de situri arheologice doar în localitățile din jurul Ploieștiului. 

related posts