Acasa Administratie Parlamentul a adoptat o noua lege cu privire la Monitorul Oficial

Parlamentul a adoptat o noua lege cu privire la Monitorul Oficial

de Prahova Biz

Conform noii legi adoptate de Parlament, Monitorul Oficial este obligat sa publice gratuit legile si alte acte oficiale in format PDF. Astfel ca RAMO(Regia Autonoma Monitorul Oficial) va fi obligata sa publice atat Partea I, cat si Partea a II-a in format PDF pentru a putea fi accesibil atat pentru citire, cautare, salvare, dar si pentru distribuire si imprimare de catre orice utilizator.

Iar pentru a fi posibil acest lucru si pentru ca aceasta lege sa intre in vigoare, acest proiect mai trebuie promulgat doar de presedinte. Cu toate astea in anul 2008, Guvernul a reglementat legea publicarii in Monitorul Oficial electronic ca format PDF, insa in 2009 a fost abrogata o alta prevedere din care pana in prezent formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I si Partea a II-a, are posibilitatea de a fi disponibil in mod gratuit doar pentru citire, dar nu si pentru ceea ce inseamna copiere, salvare sau cautarea in paragrafele textului acelor acte publicate.

In ceea ce inseamna Partea I a Monitorului Oficial, aici se publica legi, hotarari de Guvern, ordonante, dar si acte normative ale administratiei centrale, cat si decizii care provin de la Parlament, cat si de la presedintele Romaniei. Iar in Partea a II-a sunt publicate tot ce inseamna dezbatere in Parlament. De altfel acest proiect de lege a fost initiat de catre USR, avand sprijinul PSD si fiind adoptat de Senat in luna septembrie a anului trecut.

Totodata acestia spun ca publicarea in Monitorul Oficial intr-un format liber si deschis online a fost respinsa de-a lungul timpului pe motiv ca ar scadea veniturile aferente din abonamentele Monitorului Oficial. Initiatorii insa sustin faptul ca acest numar redus al abonamentelor este vizibil inca de acum 10 ani, iar acesta nu este un motiv plauzibil pentru a nu oferi gratuitate. De asemenea textul proiectului a fost putin modificat in Camera Deputatilor si ca urmare are urmatoarea formulare:

‘’Formatul electronic al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea I si a II-a, este disponibil in mod gratuit si liber, permanent. Formatul electronic gratuit si liber este de document portabil, fara filigran sau inscriptii suplimentare formatului tiparit; acesta devine accesibil tuturor utilizatorilor in aceeasi zi cu publicarea, inclusiv pentru cautare, salvare, distribuire si imprimare’’.

related posts