Acasa Afaceri Statul obligă firmele la achitarea unei noi asigurări anuale

Statul obligă firmele la achitarea unei noi asigurări anuale

de Prahova Biz

Deși sunt deja prea multe taxe pentru firmele din România, statul decide ca pe viitor să integreze o nouă taxă ce prevede obligarea societăților comerciale să încheie o poliță de asigurare de răspundere profesională prin intermediul căreia se vor acoperi riscurile financiare în caz de insolvență sau dizolvare.

„Firmele sunt obligate să achite anual o taxă cu privire la asigurarea anuală de răspundere profesională care să rezolve cheltuielile de insolvență, dizolvare, lichidare și radiere judiciară” se arată într-un document oficial regăsit deja la Guvern cu scopul schimbării legii societăților comerciale. Societățile vor avea un termen de 6 luni până la intrarea în vigoare a noii modificări, firmele fiind obligate să achite asigurarea de răspundere profesională. Asigurarea are ca scop achitarea costurilor de remunerare a lichidatorilor judiciari și firmelor care intră în dizolvare, dar și tarifele, comisioanele, taxele judiciare de timbru cât și alte costuri ale dizolvării. Asigurarea anuală va fi încadrată la Registrul comerțului iar neîndeplinirea obligației de înregistrare poate atrage dizolvarea firmei. Legea a fost în discuții de mai mult timp, însă la momentul acela prevedea doar integrarea companiilor pe acțiuni.

În primele 11 luni ale anului trecut 13.94% din companii au fost dizolvate, respectiv 32.115 față de anul 2017 în care doar 28.186 au fost închise, date oficiale oferite de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Bucureștiul a avut cele mai multe firme care au intrat în dizolvare -6.289 firme (în creștere cu 14,87% față de primele 10 luni din 2017) și în județele Timiș – 1.725 (plus 23,57%), Cluj – 1.707 (plus 39,23%) și Constanța – 1.488 (plus 5,31%). Numărul cel mai mic de firme dizolvate a fost înregistrat în județele Covasna – 192 (plus 26,32%), Harghita – 181 (minus 48,14%) și Mehedinți – 215 (minus 22,10%). 

related posts